Gledanje filmova i serija na njemačkom jeziku može biti izuzetno korisno za razvoj jezičnih vještina.



Preporuka - film "Der Himmel über Berlin," poznat i kao "Wings of Desire" na engleskom, je njemački film iz 1987. godine, režiran od strane Wima Wendersa. Ovo je jedinstveni i poetični film koji spaja elemente fantastike, drame i romantične priče. Radnja filma se odvija u Berlinu i prati dvojicu anđela, Damiela i Cassiela, koji nevidljivo lutaju gradom, pružajući utjehu usamljenim ili uznemirenim ljudima. Međutim, film se pretežno fokusira na Damuela, koji se zaljubljuje u umjetnicu i cirkuskog akrobata, Marion, što ga dovodi do želje da postane smrtnik.

Jedan od najupečatljivijih aspekata filma je njegov vizualni stil. Veliki dijelovi filma snimljeni su u crno-bijeloj tehnici, simbolizirajući perspektivu anđela, dok su scene koje prikazuju ljudske perspektive u boji. Ovaj stilski izbor dodaje dubinu i emotivnu slojevitost narativu.

"Wings of Desire" nije samo priča o ljubavi i ljudskom iskustvu, već i o gradu Berlinu, koji je u to vrijeme bio podijeljen Zidom. Film istražuje teme poput osamljenosti, želje, i transformacije, te postavlja filozofska pitanja o smislu života i ljudskom postojanju.

Ovaj film je široko hvaljen zbog svoje originalnosti, poetičnog scenarija i impresivne kinematografije. Također, smatra se jednim od ključnih djela u Wendersovoj karijeri, te je imao značajan utjecaj na kasnije filmove i umjetnike. "Der Himmel über Berlin" je također poznat po svojoj izvanrednoj glumačkoj postavi, uključujući Bruna Ganza kao Damuela i Solveig Dommartin kao Marion. Film je dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući nagradu za najboljeg redatelja na Filmskom festivalu u Cannesu.


Get updates in your Inbox
Subscribe


njemackijezik.net by F.E. is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International