Padeži u njemačkom jeziku

 


Padeži u njemačkom jeziku (njem. "Fälle" ili "Kasus") su gramatičke kategorije koje označavaju odnose između riječi u rečenici, posebno odnose između imenica, zamjenica, članova i pridjeva s ostalim dijelovima rečenice. U njemačkom jeziku postoji četiri padeža: nominativ, genitiv, dativ i akuzativ. Svaki padež ima svoju funkciju i obilježja koja utječu na oblik riječi. Evo kratkog pregleda svakog padeža:

 

Nominativ (Wer? / Was? - Tko? / Što?) je osnovni oblik imenice i koristi se za subjekt u rečenici. Oznaka je tko ili što izvršava radnju.

 

Primjer: Der Mann liest. (Čovjek čita.)

 

Genitiv (Wessen? - Čiji?) označava pripadnost, porijeklo ili povezanost. U suvremenom njemačkom, genitiv se sve manje koristi u govornom jeziku, ali je i dalje prisutan u pisanom obliku, posebno u formalnijem kontekstu.

 

Primjer: Das Auto des Mannes ist neu. (Auto čovjeka je novo.)

 

Dativ (Wem? - Kome? / Čemu?) se koristi za označavanje indirektnog objekta u rečenici, tj. primatelja radnje ili objekta na koji se radnja odnosi.

 

Primjer: Ich gebe dem Mann ein Buch. (Dajem čovjeku knjigu.)

 

Akuzativ (Wen? / Was? - Koga? / Što?) koristi se za označavanje direktnog objekta, tj. osobe, životinje ili stvari na koju se radnja direktno odnosi.

 

Primjer: Ich sehe den Mann. (Vidim čovjeka.)

 

Važno je napomenuti da padeži u njemačkom jeziku utječu na oblike članova (određeni i neodređeni), imenica, pridjeva i nekih zamjenica. Promjene oblika ovise o rodu (muškom, ženskom, srednjem), broju (jednina, množina) i padežu riječi u rečenici. Poznavanje padeža je ključno za pravilno formiranje rečenica i izražavanje u njemačkom jeziku.

Get updates in your Inbox
Subscribe


njemackijezik.net by F.E. is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International